- Vzácnou vlastností medu je jeho baktericidní účinek, který z medu činí velmi cenný léčebný prostředek, jednoduše brzdí růst bakrerií. Baktericidní účinek medu nezáleží jen na vysokém obsahu cukru, nýbrž způsobuje jej speciální součást medu, kterou řadíme do skupiny inhibitů. Jsou to látky, které svým účinkem snižují životnost bakterií nebo je úplně ničí. Studiem účinku rafinovaného cukru a medu na ústní bakterie a postup kazivosti chrupu u Eskymáků, bylo shledáno, ve skupině živených medem zůstalo bez vad prakticky 100% chrupu, kdežto ve skupině živených rafinovaným cukrem se objevil počátek kazivosti v 72%.
- Dodává-li se organismu med v nadbytku, ukládá se jako glykogen a vylepšuje činnost svalovou a podporuje činnost jater. Dodáváme-li v nadbytku rafinovaný cukr, ukládá se v organismu jako cholesterol.
- Med obsahuje PP faktor, látku, která rozšiřuje cévy a zesiluje přívod živin a kyslíku do tkáně.
- Med by měl být základním článkem výživy sportovce, což bylo známo již ve starém Řecku, neboť zlepšuje činnost svalovou a srdeční.
- Med přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu nejen tím, že dává nezbytnou výživu pro sval (glukózu), vitamíny B a C.
- Med aplikován na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. U menších ran zastavuje krvácení a dezinfikuje.
TOP vlastnosti medu
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email