Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali včely za oživlé slzy boha slunce Rea. Umíte si domů vybrat ten nejlepší?
Odborníci na výživu doporučují omezovat příjem cukru. To však neplatí o medu. Navzdory značnému obsahu cukru prospívá zdraví. Je plný minerálních látek, vitaminů, aromatických látek, rostlinných silic, bílkovin a dalších látek.
Základní dělení medu je na květový a medovicový. Květový med pochází ze sladkého nektaru květů rostlin. Medovicový med, nazývaný někdy jako lesní, je vyroben z látky, kterou vylučuje hmyz živící se mízou stromů. Mezi další druhy medu patří smíšený med, vznikající smícháním medu květového a medovicového.
Propolis a mateří kašička
Do medu může být přidána také mateří kašička (výměšek žláz mladých včel, kterým jsou krmeny larvy a královna) nebo propolis (hmota, kterou včely vyrábějí smísením nasbírané pryskyřice z pupenů stromů s výměšky svých hlavových žláz a voskem).
Zdraví v medu
Med je znám svými antibakteriálními účinky. Obsahuje totiž látky, které je ničí. Rovněž je známým a osvědčeným pomocníkem proti nachlazení i kašli a na podporu imunitního systému.
Díky svým schopnostem zlepšit činnost svalů i srdce byl med součástí stravy starověkých řeckých sportovců. Doporučuje se pravidelně ho užívat při srdeční slabosti, srdeční arytmii, vysokém krevním tlaku i při angině pectoris.
Umí pomoci i proti nespavosti. Podporuje totiž tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku a navozuje klidný spánek.
Používá se také v kombinaci s urologickým čajem jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění ledvin a močových cest. Protizánětlivé vlastnosti podporují schopnost medu hojit rány, a to i ty obtížně hojitelné. Med nachází široké využití také v tělové i vlasové kosmetice.
Jak poznat kvalitní med
Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru medu je jeho původ. Stav přírody v oblasti, odkud pochází, se podepisuje na jeho kvalitě. Typickým projevem kvalitního medu je jeho krystalizace, lidově nazývaná „cukernatění“. Jedná se o přirozený jev, který znamená, že med nebyl tepelně upraven a jsou v něm zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Pasterizováním, mikrofiltrací nebo přidáváním různých sirupů se tento přirozený proces potlačí.
Kvalitní není ani příliš tekutý med. Obsahuje totiž mnoho vody. Při naklonění sklenice s medem by se měl med pomalu přelévat z jedné strany na druhou. Známkou kvality medu je jeho chuť. Kvalitní med má bohatou chuť, která se liší podle typu květů, ze kterých byl získán.